Maminko a to když se umře, to už je na celý život?

S. Huntington - Střet civilizací

18.03.2009 10:05

Poselství Samuela Huntingtona

 

Na Štědrý den zemřel americký politolog Samuel Huntington – autor přelomové knihy Střet civilizací – ve věku 81 let ve městě Martha's Vineyard ve státě Massachusetts. Oznámila to Harvardova univerzita na svých internetových stránkách…

 

 

Samuel Phillips Huntington se narodil 18. dubna 1927 v New Yorku. Vystudoval na Yaleově univerzitě a ve 23 letech začal vyučovat na Harvardské univerzitě, kde se stal ředitelem institutu pro strategické plánování. Pracoval v administrativě prezidenta Jimmiho Cartera jako poradce pro bezpečnost a plánování. Za svůj život napsal 17 knih.

 

 

 

 

V roce 1996 se Huntington proslavil článkem Střet civilizací, ve které rozpracoval tezi, že po skončení studené války se už příští mezinárodní konflikty nebudou odehrávat jako dříve mezi ideologickými bloky, ale spíše mezi různými civilizacemi, zejména mezi Západem a islámem. Kromě velkého souhlasu sklidil za své myšlenky také mnoho kritiky, nicméně jeho kniha byla přeložena do 39 jazyků.

 

Multikultura v Evropě a USA – jde to i v islámských zemích?

 

 

 

Huntingtonv roce 2004 vypracoval novou tezi o tom, že hromadné přistěhovalectví Hispánců do USA ohrožuje národní jednotu američanů. Nevyslovuje se při tom přímo proti tomuto jevu, nabádá pouze USA, aby se důkladně zamyslely zda se chtějí stát dvojjazyčnou zemí. Podle něj by tato proměna nemusela nutně znamenat konec světa, byl by to však konec dosavadní Ameriky. Američané by proto tomuto trendu neměli nechávat volný průběh, zejména do doby, než bude jisté, že vznikající nový národ bude lepší než ten jejich, dosavadní.

 

Navštivte archiv textů   Vstup do diskuze zde 

 

Zhlédněte Inkubátor Atllanky   Atllanka Vás vítá – Welcome

 

*

 



pošli na vybrali.sme.sk jaggni to! Linkuj.cz Digg! pridej.cz

Vyhledávání

Islám

06.03.2009 20:19

Protokoly sionských mudrců

Protokoly sionských mudrců jsou známy dostatečně jako naprostá slátanina a podvrh, přesto se stále...
07.03.2009 10:06

Odkojená půlměsícem aneb omluva problém neřeší

Pod tímto titulkem napsala v Gaze vychovaná Nonie Darwish svůj pohled na události po zveřejnění...
18.03.2009 10:05

S. Huntington - Střet civilizací

Poselství Samuela Huntingtona   Na Štědrý den zemřel americký politolog Samuel...